Júl 25 2012

Az Erzsébet téri bejelentések margójára

A 2012. július 23-i közterületi járőrszolgálat ideje alatt 2 bejelentés érkezett a szolgálati telefonra. A bejelentő erősen nehezményezte, hogy a téren tartózkodó fiatalok miatt nem tud pihenni. Az első bejelentést követő 2 percben (23:12 órakor) a polgárőr járőr a helyszínen megjelent, azonban nem tapasztalt sem hangoskodást, sem rendzavarást. A járőr a helyszínen maradt, mely során a bejelentő 20-30 perccel később ismét telefonált és emelt hangon kifogásolta, hogy bejelentésére nem történt intézkedést. A polgárőr tájékoztatta, hogy a helyszínen tartózkodnak, hangoskodást vagy rendzavarást sem akkor, sem azóta nem tapasztalt, így intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel. A bejelentő közölte, hogy az elmúlt 3 hétben nyugalom volt, de kilátásba helyezte, hogy minden fórumon panaszt fog tenni, melybe a médiát is bevonja. Ezt követően némileg megnyugodva letette a telefont.

Nem sokkal később a téren lévő fiatalok közül többen egyszerre kezdtek el beszélni, ami enyhén zavaró volt. A polgárőr járőr kérésének azonnal eleget téve az enyhén zavaró hangerejű beszélgetést is beszüntették és a helyszínről távoztak.

2012. június közepe (a tanév befejezése) óta – a napi rendszerességű bejelentések miatt – kiemelt figyelmet fordítottunk az Erzsébet térre és az ott tartózkodó fiatalokra. Többségük semmiféle jogsértő magatartást nem tanúsító, kulturáltan viselkedő 16-20 év közötti fiatal, akik szabadidő eltöltése céljából tartózkodnak a téren. A velük kialakított jó kapcsolatnak köszönhetően a korábban problémát jelentő autó- és motorbőgetés, kerékcsikorgás, szemetelés gyakorlatilag teljesen megszűnt. (A fiatalok egy csoportja az Erzsébet ABC-ből szokott seprűt és lapátot kérni, hogy a tökmag- és szotyihéjat összesöpörjék maguk után.) Július hónapban a hangoskodás sem volt jellemző, azonban a tér kialakítása és akusztikája miatt már a legcsekélyebb beszélgetés is zavaró lehet. A fiatalok hetek óta a régi iskolaépület lépcsőjén tartózkodnak, hogy a lehető legkevésbé zavarják a lakókat. A helyzet megnyugtató rendezése és bocsánatkérés céljából többször próbálták felvenni a kapcsolatot a bejelentővel, melyhez a polgárőrség segítségét is kérték, de a bejelentők többszöri próbálkozásunk ellenére sem reagáltak a csengetésre.

Az egyik bejelentővel az elmúlt hetekben egyetlen alkalommal sikerült a rendőrséggel együtt személyesen beszélnünk, amikor az Erzsébet téri fiatalok autóját kaviccsal dobálta meg (cselekményét elismerte, a fiatalok feljelentéssel nem éltek). A telefonos bejelentések többségében azt kérte, hogy a fiatalokat „vigyük el” vagy „vigyük be a rendőrségre”, azonban egyáltalán nem fogadja el, hogy a polgárőrségnek ilyen hatósági jogköre nincs, illetve a téren tartózkodó fiatalok jogsértést nem követtek el.

A Vecsés Települési Polgárőr Egyesület továbbra is inkább szociális, mint rendészeti kérdésként kezeli az Erzsébet téri helyzetet, melynek legfőbb eredménye, hogy – amint azt a bejelentő is megerősítette – az elmúlt 3 hétben semmiféle zavaró esemény nem történt. Természetesen mindenféle jogsértés esetén fellépünk és értesítjük a hatáskörrel rendelkező szervezeteket, azonban a fiatalok kizárólag rendészeti jellegű fellépéssel történő „elüldözése” mindössze földrajzi átrendeződést eredményezne. Valamennyi polgárőr azt tapasztalja, hogy a fiatalok többsége nagy empátiakészséggel és korrekt hozzáállással rendelkezik, a renitenseket kinézik maguk közül és igyekeznek rendreutasítani. Magától értetődően megértjük a bejelentő felháborodását, ennek ellenére az együttműködési és problémamegoldási szándékot csak a fiatalok részéről tapasztaltunk.

A Polgármesteri Hivatal kérésének megfelelően 2012. július 30-ig fenntartjuk az Erzsébet tér visszatérő és hangsúlyos ellenőrzését, melynek tapasztalatairól 2012 augusztus 3-ig összefoglalót készítünk.

Az adott cikk linkje: http://vtpe.hu/az-erzsebet-teri-bejelentes-margojara/

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.