Return to Jó tanácsok

Hogyan védjük értékeinket

Hogyan védjük értékeinket?

Napjainkban otthonunk és ingóságaink védelme még fontosabb, mint bármikor. Mi tehetünk a legtöbbet, hogy a nehéz munkával megszerzett értékeinket ne tegyük könnyű prédává az elkövetők számára. Köztudott, hogy a betörők folyamatosan fejlesztik módszereiket és a jól alkalmazott trükkjeiket előszeretettel is cserélik egymás között.

Ezek a bűncselekmények nagymértékben anyagi károkat okoznak, ugyanakkor kihatnak a sértettek további életére, jövőjére is. Ingatlanunk és ingóságaink védelméről elsősorban magunknak kell gondoskodni, hiszen mi tudjuk eldönteni, hogy mekkora költséget tudunk áldozni a megfelelő biztonságra. Betörés esetén csak abban az esetben élhetünk kártérítési igénnyel a biztosító társaság felé, amennyiben a szerződéskötéshez előírt mechanikai lakásvédelemről gondoskodtunk.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakásbetörések többségét az ajtók, ablakok, nyílászárók feltörésével követik el, a nap bármely időszakában. Betörés szempontjából az a legveszélyeztetettebb, aki mindennap ugyanabban az időben távozik otthonából és ugyanakkor tér haza, ráadásul nem tartózkodik senki napközben a lakásban. A nappali órákat az elkövetők gyakran kihasználják, hiszen a tulajdonosok távollétében feltörik lakásukat és eltulajdonítják értékeiket. Olyan eset is előfordult, amikor a tulajdonosok otthon tartózkodtak, illetve nem zárták be kulccsal maguk után a bejárati ajtót. Az elkövetők már ismerik a jól bevált és látható rejtekhelyeket, melyek rögtön nem is feltűnőek értékeink eltulajdonításakor. Gondoljanak a fogason hagyott táskákra – benne iratainkkal -, a szekrényen lerakott ékszereinkre, készpénzünkre, illetve a könnyen mozdítható szórakoztató elektronikai cikkeinkre (pl. mobiltelefon, fényképezőgép, laptop, DVD lejátszó, videó kamera, stb.).

A lakásbetörések legjobb ellenszere a védekezés.

Az elkövetők sokszor nem előre megtervezetten hajtják végre cselekményüket, hanem spontán formában, amit még a körülmények is segíthetnek. A „népszerűségi listán” továbbra is első helyet foglal el a hengerzár törés, illetve a nyílászárók kifeszítése. A hengerzár törés elleni védekezés ajánlott módszere a zárvédő pajzsok, megerősített veretek alkalmazása, amelyek megvédik a zártestet attól, hogy az elkövető hozzáférjen.

A nyílászárókon történő behatolás elleni védekezés egyik biztonságos megoldása a hevederzár felszereltetése. A mechanikai védelem másik lehetősége a rács. Családi házak esetében a mellékhelyiségek ablakmérete alkalmas lehet a lakásokba történő behatolásra, azonban a rácsszerkezet beszerelése esetén az elkövetőknek több időt kell rászánni a sikeres bejutáshoz. Amennyiben a szerkezetet bővítjük riasztórendszerrel, meghiúsíthatjuk, esetleg a kapott jelzéssel tetten is érhetjük a betörőket.

A fentiek alapján szeretnénk ha megfogadnák a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által ajánlott hasznos tanácsokat:

A lakásajtót, és a kertkaput akkor is zárja kulcsra, ha otthon tartózkodik, hiszen így megakadályozza, hogy illetéktelen személyek jussanak be a lakásába. Társasházak esetében célszerű a földszinti lakásokra rácsot szereltetni. Családi házak esetében a pedig nem elegendő a lakás ajtaját bezárni, elengedhetetlen a melléképületek (pl. garázs) zárva tartása is. Ne adjanak lehetőséget a külső szemlélődőknek arra, hogy megfigyelhessék, mit tarthatnak lakásukban és a hozzá tartozó helyiségekben. Amennyiben távoznak otthonukból, a kulcsaikat mindig vigyék magukkal és ne rejtsék el, egy Önök által biztonságosnak vélt helyen.

A bejárati ajtóra és a névtáblára célszerű csak a vezetéknevet kiírni. Ezáltal kevésbé lehet majd következtetni arra, hogy kik és hányan élnek az adott lakásban. Ne tegyen utalást arra, hogy egyedül lakik, vagy éppen tartózkodik otthon. Tudatosítsák gyermekeikben, hogy ne beszéljenek lakhatási körülményeikről, illetve szüleik időbeosztásáról.

Ne tegyen említést nyilvános területen arról, hogy mikor, hová és mennyi időre fog elutazni. Amennyiben huzamosan távol van lakásától és jelenleg senki nem tartózkodik benne, gondoskodjon arról, hogy postaládáját rendszeresen ürítsék, szellőztessenek, így azt a látszatot kelthetik, hogy az ingatlan lakott, nem pedig üresen áll.

Az otthon hagyott értékeink biztonsága is nagyon fontos, ezért tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket. Aki ékszereket, nagyobb összegű kézpénzt tart otthon, célszerű ha falba elhelyezett, illetve eldugott helyen tárolja azokat. A nyílászárókat ne hagyják bukóra nyitva szellőztetés címén, hiszen a szúnyogháló nem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Lehetőségeikhez képest tartsanak rendet közvetlen környezetünkben és a kertben. A széthagyott gyerekjátékok, kerti bútorok, vagy kerti szerszámok (pl. fűnyíró) vonzzák a besurranó tolvajokat. Miután használták azokat, zárják el gondosan és ne adjanak okot eltulajdonításukra.

Anyagi lehetőségeikhez mérten, otthonuk biztonsága érdekében kiegészítésként alkalmazzanak elektronikai védelmi rendszert is. Nem biztos, hogy ezen kell a legtöbbet spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy esetleges betörés okozta kár gyakran többszöröse is lehet egy megfelelő védelmi rendszernek. Ezek a technológiák (hang-, és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul be akar hatolni az otthonunkba.

A nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságaikról (digitális) fényképet, és részletes leírást készítenek, hiszen egy esetleges betörés során a rendőrségnek érdemleges és használható információval tudnak szolgálni. Ezeket az adatokat lehetőség szerint ne az otthoni a számítógépen tárolják!

Ha éjszaka gyanús zajt hall, ne nyisson ajtót, hívja az ingyenes 107-es vagy a 112-es segélyhívó számot, és kérjen azonnal segítséget.

Amennyiben azt észlelte, hogy Önhöz betörtek, azonnal értesítse a rendőrséget. Ne változtassa meg a helyszínt, mert nagy értékben megnehezíti a nyomok rögzítését, és későbbiekben az elkövetők felkutatását.

Amennyiben valaki – a megtett óvintézkedései ellenére – mégis bűncselekmény áldozatává válik, kérjük, hogy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget (107, 112), hiszen így nagyobb esélyük lehet ingóságaik felkutatására és az elkövetők felelősségre vonására. Kérjük, hogy a bűncselekmény bejelentését követően, vegyék igénybe a polgárőrség segítségét is.

Az oldal tartalma a forrás pontos megjelölésével, http://vtpe.hu szabadon felhasználható!

Az adott cikk linkje: http://vtpe.hu/jo-tanacsok/hogyan-vedjuk-ertekeinket/