Return to Jó tanácsok

Ki és mikor hívhat mentőt?

Mentés szükségessége esetén bárki-állampolgárságtól és biztosítási jogviszonytól függetlenül hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén.

Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából?
Minden esetben,amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul:
ha életveszély,vagy annak gyanúja áll fenn(eszméletlen állapot,bármilyen eredetű súlyos vérzés,stb.);
baleset,sérülés,bármilyen eredetű mérgezés esetén;
megindult szülés,illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
ha erős fájdalom,vagy más riasztó panasz,illetve tünet észlelhető(pl. fulladásérzés,nehézlégzés,végtagbénulás,stb.);
ha olyan magatartászavart észlelünk,mely során a beteg saját maga,vagy mások életét veszélyezteti.
A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobiltelefonról):104;1999-től egységes sürgősségi hívószám bevezetésére kerül sor Magyarország területén is(112).Ezt elsősorban akkor hívjuk,ha egyidejűleg a mentőkre és/vagy a tűzoltókra és/vagy a rendőrségre is szükség van.
Mentőhívás esetén az alábbi kérdések szerint tegyük meg a bejelentést:

Hol történt?(pontos cím,ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége)
Mi történt?(a sérülés,rosszullét bekövetkezte:pl.összeesett,eszméletlen; szívbeteg fullad;magasból esett,gépkocsi elgázolta;motorkerékpárral fának ütközött,stb.)
Hány sérült,beteg van?
Milyen sérülés,panasz,tünet észlelhető?(pl.földön fekszik,lábát fájlalja; sápadt,verejtékes;fullad,nyugtalan,ajkai elkékültek;földön fekszik,görcsöl, szája habzik)
A bejelentő neve és telefonszáma(szükség lehet a bejelentő visszahívására, pl.pontatlan cím esetén!)
Várjunk a mentésirányító esetleges kérdéseire(a történtek pontosítása érdekében fontos!),és csak ezután tegyük le a telefonkagylót.
Ha nem mentést igénylő heveny megbetegedést észlel a beteg lakásán, hívja a háziorvost vagy az orvosi ügyeletet.A beteg vizsgálata alapján az orvos eldönti,hogy szüksége van-e a betegnek gyógyintézeti beutalásra és betegszállításra;ha igen, az orvos a szükséges intézkedéseket megteszi.
(Az Országos Mentőszolgálat hivatalos ajánlása)
Amit a mentőhívásról még nem árt tudni!
A mentők értesítése hozzátartozik a mentés folyamatához.Sajnos előfordul,hogy a helyszínen egyedül tartózkodik az elsősegélynyújtó,és nincs segítsége,aki telefonálni tudna vagy értesíthetné a mentőket.
Ma,a mobiltelefonok korában még vidékről,vagy egy földút széléről is könnyebben hívhatunk segítséget,mint akár csak néhány évvel korábban.
Az egyedül lévő elsősegélynyújtónak azonban ilyenkor is mérlegelnie kell: mivel segíthet többet a sérültnek?Ha ellátást nyújt,és utána hívják a mentőket,vagy fordítva.Ennek eldöntéséhez természetesen előbb némi információt kell nyerjünk a beteg állapotáról.Ezt követően érdemes a sorrenden gondolkodni.Általános szabály nehezen adható.Nyilván egy súlyos vérzést előbb el kell állítani,a jól légző,de eszméletlen beteget előbb stabil oldalfekvésbe kell fordítani,és utána kell értesíteni a mentőket,hisz ezzel alig vesztünk időt,de megmenthetjük vele a beteg életét.
Újraélesztésnél már nagyobb lehet a probléma,ha egyedül vagyunk. Általános javaslat szerint,ha a klinikai halál baleset vagy vízbefulladás következtében állt be,akkor előbb meg kell kezdeni az újraélesztést,és utána hívni a mentőket,mert az eszköz nélküli újraélesztés ilyenkor igen jó hatékonysággal hoz eredményt.
Ugyanakkor,ha a beteg vélhetően szívbetegség miatt került a klinikai halál állapotába,akkor igazán jó eredmény csak az eszközös újraélesztéstől,pl. defibrillátor(a szívizomzat rángásszerű,kóros összehúzódásait elektromos árammal megszüntető,hordozható készülék)alkalmazásától,gyógyszerektől, stb.várható,így jobb,ha a mentők értesítése mielőbb megtörténik.Természetesen mérlegelni kell azt is,hogy mennyi idő telik el a telefon keresgélésével,a hívással,és eközben nem csúszunk-e ki az egyébként is rövid időből,melyen belül még sikerrel kezdhető meg az életmentő beavatkozás.
Természetesen több segélynyújtó esetén könnyebb a helyzet.
A mentők telefonszáma 104.Ez a szám(és a rendőrség,tűzoltóság segélykérő számai is!)a kártyás,pénzes nyilvános telefonokról kártya,érme nélkül is,ingyen hívhatók!
Hasonlóan,ezek a számok a mobiltelefonokról–akár lejárt feltöltőkártyás telefonról is–ingyen hívhatók.A 112-es segélyhívó szám bármely mobilszolgáltatón keresztül,pinkód nélkül is hívható!
Ha már telefonhoz jutottunk,a legfontosabb szabály:ne tegyük le a telefont addig,amíg a szolgálatvezető nem bontja a vonalat.Ő minden fontos információra rákérdez,még akkor is,ha netán mi elfelejtettük volna ezeket közölni.
•Mutatkozzunk be,ha lehet,adjunk meg egy visszahívható telefonszámot.
•Mondjuk el,hogy pontosan hol van a beteg(a közterület is pontosan behatárolandó)!
•Ha baleset történt,hány sérült van,milyen jellegű a sérülésük,milyen ellátást kaptak eddig.A mentők kiérkezéséig esetleg még elvégzendő fontos teendőkről is tanácsot kérhetünk telefonon keresztül.
•Több sérült esetén célszerű megadni,hogy közülük hány a könnyű,a súlyos vagy az életveszélyes,mert ez alapján dönt a szolgálatvezető a kivonuló egységek számáról és felszereltségéről.

Az oldal tartalma a forrás pontos megjelölésével, http://vtpe.hu szabadon felhasználható!

 

Az adott cikk linkje: http://vtpe.hu/jo-tanacsok/ki-es-mikor-hivhat-mentot/