Sze 07 2012

Köszönöm helyett kötözködés

Nagyon komolyan elgondolkodtunk azon, hogy van-e értelme az iskolánál jelzőőrként vigyázni a gyerekek biztonságos közlekedését. Köszönöm helyett kötözködés jut a srácoknak. Az alábbiakban közzéteszem a ma reggeli jelzőőri szolgálatról készült jelentés kivonatát:

“Ma reggel már majdnem végeztem, amikor oda jött hozzám egy ember és megkérdezte, hogy hol lehet bejelenteni a kátyú okozta károkat. Kérdezem Tőle, hogy hol van ez a hely, sérült-e az autója? – Mikor azt mondta, hogy nem még nem, de fog. Aztán beszélgettünk, irigynek tűnt. Elkezdi Nekem mondani, hogy a polgárőrség évente több millió forintot tesz zsebre. Mondom Neki, hogy uram, tudja, hogy ami összeget a polgárőrség kap, azt mindet a városra költi, bűnmegelőzési programok, és sorolhatnám, amiknek nagy sikerük van. Utána megint elmondta, hogy de a maga főnökei teszik zsebre a pénzt, mondom neki, Uram, úgy látom nincs tisztába a polgárőrség fogalmával. Mi szabadidőnkben Önként, a városért és a lakosságért vagyunk. De, hogy mi semmit nem csinálunk. Meg, hogy az Ő utcájában soha nem megy polgárőr autó, meg az Apaffyban sem…

Továbbá kijelentette többször is, hogy nincs “jogfenntartása” a polgárőrségnek, amit nem igazán értettem.Mondtam neki, hogy örülök ennek az értelmes beszélgetésnek, Viszontlátásra.”
1 hónapra visszamenőleg visszanéztem a polgárőr járőrök útvonalát. Minden szolgálat alatt többször is járőröztek mind az Apaffy, mind a Deák Ferenc utcában.
Valóban több millió forintból gazdálkodunk, aminek jelentős részét az önkormányzati támogatás, a többit a sikeres pályázatok és egyéb támogatások teszik ki. Tekintettel arra, hogy a polgárőrség egy önkéntes szervezet, senki nem kap sem fizetést, sem bármilyen ellenszolgáltatást. Mindannyiunknak van munkahelye (a baleseti helyszínelőtől a péken át a tanárig terjed a paletta), ahonnan sok esetben szabadnapot kell kivennünk, hogy pl. legalább egy iskolánál biztonságosabb legyen a gyerekek közlekedése.
Egy hete tart az iskola, de minden második napra jut egy ilyen gyöngyszem. Az ilyen kis “események” gyorsan elveszik az ember kedvét attól, hogy bármi jó tegyen.

Az adott cikk linkje: http://vtpe.hu/koszonom-helyett-kotozkodes/

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.