aug 13 2013

Néhány gondolat a lakossági bejelentésekről

Az utóbbi néhány hétben fogadott lakossági bejelentések miatt szükségesnek tartjuk néhány alapvető dolog tisztázását:

A polgárőrség – mint azt folyamatosan jelezzük – nem hatóság. Nem igazoltatunk, nem jelentünk fel, nem állítunk elő, nem helyszínelünk, hiszen erre semmilyen jogszabályi felhatalmazásunk nincs. Mint ahogy arra sincs, hogy a rendezvényekkel kapcsolatos bejelentéseket fogadjuk, hiszen ez a Polgármesteri Hivatal hatásköre.

A polgárőrség nem vagyonvédelmi vállalkozás, hogy – amint az a héten történt – vonuljon ki, ha egy biztonsági cég diszpécsere riasztás esetén nem éri el a kivonuló járőrt, mert az elmondása szerint alszik. Természetesen segítséget nyújtunk a bajba jutott vagyonőrnek is, de nem kívánjuk semmilyen gazdasági társaság szolgáltatási szerződés keretében végzett feladatát ellátni.

Önkéntes bűnmegelőző szervezet vagyunk, akik magától értetődően szívesen segítenek minden bajbajutottnak, de nem vagyunk hajlandóak túllépni a jogszabályi lehetőségek által biztosított kereteket, hiszen mi értelme egy önkéntes bűnmegelőző szervezetnek, ha éppen az sért törvényt ?

Sokszor kapunk lakossági bejelentést földön fekvő emberekről, legyen szó ittas személyről vagy rosszulléttel küzdő idős emberről. Felhívjuk mindenki szíves figyelmét, hogy a polgárőrség értesítése nem minősül sem segélyhívásnak, sem segítségnyújtásnak. Minden állampolgár kötelessége a tőle elvárható segítséget nyújtani a bajbajutottaknak, ezért kérjük, hogy a polgárőrség értesítését megelőzően győződjenek meg a személy állapotáról és szükség szerint értesítsék a mentőket. Erre – a büntetőjogi következményeken kívül – azért van szükség, mert az észlelő személy tud részletesen beszámolni a helyszínről, a sérült állapotáról, a tett intézkedésekről, de legfőképpen azért, hogy haladéktalanul meg tudja kezdeni az életmentést is. Magától értetődően lehetőségeink szerint a leghamarabb a helyszínre fogunk sietni, segítséget fogunk nyújtani, de ez nem jelenti azt, hogy a bejelentő megtette állampolgári kötelességét.

Számtalan bejelentést kapunk betörési kísérletről, gyanús személyekről, kisebb értékre elkövetett lopásokról. Tudjuk, hogy a helyszíni szemle sajnos esetenként elhúzódik, tudjuk, hogy lakótársaink többsége azt gondolja, úgysem lesz meg a tettes, akkor miért szaladgáljunk a rendőrségre. Arra kérjük minden lakótársunkat, hogy minden ilyen esetet jelentsenek be a rendőrségen, hiszen bejelentés, feljelentés nélkül teljesen biztos, hogy az elkövetőket soha nem fogják el. Egy-egy apró részlet is sokat tud segíteni, hiszen a különböző helyekről beérkező észlelések kirakói előbb-utóbb a helyükre kerülnek (Pl. az X. utcában nagyon ugatnak a kutyák, a lakó gyanús zajokat hall, majd az Y útról jeleznek két gyanús férfit, akit a közeli Z utcában a polgárőr járőr ismert gazemberként azonosít és ezt jelzi a rendőrségnek, a rendőrség intézkedés alá vonja, majd másnap érkezik egy bejelentés betörési kísérletről, akkor már van egy jó kiindulási pont. Az elmúlt hónapokban több ilyen jellegű felfedés is történt.) Kérjük, hogy továbbra is jelezzenek minden gyanús jelenséget, azonban ne maradjon el a rendőrségi bejelentés sem. Fontos megemlíteni, hogy a Vecsési Rendőrőrs nem rendőrkapitánysági jogállású, ezért csak hivatali munkaidőben van nyitva. Munkaidőn kívül a Monori Rendőrkapitányságot lehet hívni.

És természetesen ez a hét sem maradhat el Erzsébet tér nélkül. Fenntartva a jóhiszemű bejelentők iránti maximális tiszteletünket, a jövőben nem kívánunk reagálni azon lakótársunk bejelentéseire, aki rendszeresen indokolatlanul és/vagy valótlan események miatt hívja a járőr- vagy a készenléti szolgálatot. A bejelentések elemzése, valamint a helyszíni tapasztalatok egyértelműen bebizonyították, hogy az Erzsébet térre rendszeresen olyan esetben kér intézkedést, amikor vagy senki nincs a téren, vagy valóban másokat nem zavaró hangerővel (azaz valóban csendesen) beszélgetnek. Eddig minden bejelentésre kivonultunk, számtalan esetben az Erzsébet térről hívtuk vissza és tájékoztattuk, hogy semmiféle közösségellenes magatartást nem tapasztalunk, ennek ellenére folyamatosan kapjuk a további bejelentéseket. Rengeteg megalapozott panasz érkezik az Erzsébet térre, azonban ez a lakótársunk minden esetben olyankor jelez problémát, amikor valóban semmi rendellenesség nem történik, ezért a fenti döntést hoztuk.

Összefoglalva, kérjük továbbra is jelezzenek minden olyan eseményt, jelenséget, problémát, ami kedvezőtlenül befolyásolja a biztonságérzetüket, továbbra is számíthatnak ránk, azonban kérjük, hogy a bejelentéseket a hatáskörrel rendelkező hatóságok felé is tegyék meg, hiszen érdemben ők fognak tudni az ügyekben eljárni.

Köszönjük !

Az adott cikk linkje: http://vtpe.hu/nehany-gondolat-a-lakossagi-bejelentesekrol/

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.