máj 23 2012

Szomszédok Egymásért Mozgalom

A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) olyan társadalmi bűnmegelőzési program, amelynek célja a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása, a biztonságosabb életkörülmények kialakítása.


Magyarországon jó ideje elfogadott élethelyzet, hogy a polgárok biztonságuk védelmét minden tekintetben a rendőrségtől várják. Nem taglalva különösebben a rendőrség helyzetét tudjuk, hogy ezt egyedül nem vállalhatja fel.
A rendőrség munkáját is segítő polgárőrség teljesít szolgálatot. A bűnmegelőzésben elkötelezett, de ennek is anyagi, személyi és technikai okokból határai vannak.
Bárhol is élünk, fontos szerepet játszik életünkben a lakókörnyezet és a közösség, amelynek mi is tagjai vagyunk. Lehet ez lakótelep, vagy faluközösség az emberek együttműködésére mindig szükség van. Sajnos a közösség méretétől függetlenül bekövetkezhet, hogy potenciális célpontjaivá válunk a bűnözőknek. Könnyelmű dolog feltételezni azt, hogy velünk ilyesmi nem történhet meg.
Kis odafigyeléssel, egymás segítségével megelőzhetjük a bűncselekményeket vagy éppen annak számszerű növekedését, azaz mindnyájuknak szerepet kell vállalnunk az aktív bűnmegelőzésben.
A lakóközösségek nem fordíthatják teljes figyelmüket a kisebb lakóközösségekre a biztonság megteremtésében és fenntartásában, ezért indokolt a SZEM megalakítása.
A külföldi példák szerint eredményességét annak köszönheti, hogy a mozgalomban résztvevők életvitelét nem változtatja meg. Ennek ellenére a bűncselekmények elkövetésével szemben védettséget ad, ezzel egyidejűleg egyfajta szociális biztonságot nyújt.
A mozgalom lényege, hogy az egymás szomszédságában lakók az átlagosnál sokkal jobban figyelnek, vigyáznak egymás értékeire és közvetlen lakókörnyezetükre, felelősséget éreznek saját és mások élet-és vagyonbiztonsága iránt.
A mozgalom biztonságot nyújt az egyénnek, a családnak akkor is, ha bármennyi időre elhagyja otthonát. A mozgalomban részvevőknek nem feltétlen az a feladatuk,
hogy bűnelkövetőt fogjanak el, szakszerű orvosi ellátást nyújtsanak, hanem, hogy az elsődleges és azonnali segítségnyújtást biztosítsák a rászorulóknak.
„Közbiztonsági közügy, olyan állítás ez, amelynek igazságát az élet bizonyítja nap, mint nap. És éppen azért, mert nincs ember ebben az országban, akit a közbiztonság helyzete nem érint, ezért össztársadalmi gondról beszélünk. Ha egy probléma össztársadalmi, a megoldásnak is annak kell lennie…”.

A bűnözés azt fenyegeti, aki és ami az embereknek a legdrágább, szeretteiket, saját életünket, egészségünket, féltett értékeinket, biztonságunkat.
Tudjuk, hogy a bűnözés a társadalom betegsége. Soha nem szüntethető meg, sőt újabb és újabb formái jelennek meg, újabb és újabb veszélyeket hordozva magunkban.
A bűnt ott lehet megelőzni, ahol megvalósul, és azok előzhetik meg, akiket fenyeget. Mindannyiunk bármelyik pillanatban bármely bűncselekménynek, bűnözőnek lehetünk sértettjei, áldozatai. Tehát megelőzni mindannyiunk közös érdeke, sőt talán erkölcsi kötelezettsége is. Erre szervezetszerűen akkor van a legnagyobb esély, ha – az utóbbi időben elterjedt technikai megoldások mellett – jobban kiaknázzuk a legalapvetőbb emberi kapcsolat rendszert a „SZOMSZÉDSÁGOT”.
Az is közismert, hogy a történelem viharában egy-egy lakóközösségben élő „jó szomszédok” egymást segítése sok nehézségen lendítette át, vagy éppen mentett meg családokat.
A két gondolat „a bűnmegelőzés szükségessége és a közösség felelősség” összekapcsolása bármilyen természetesnek tűnik is, nem történt meg igazán a bűnmegelőzés történetében.

 

 

MI A SZEM? 

A SZOMSZÉDOK EGYMÁSÉRT MOZGALOM OLYAN TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉSI PROGRAM, AMELYNEK CÉLJA A LAKÓKÖZÖSSÉGBEN ELŐFORDULÓ BŰNCSELEKMÉNYEK, MEGELŐZÉSE, KORLÁTOZÁSA, A BIZTONSÁGOSABB ÉLETKÖRÜLMÉNYEK KIALAKITÁSA.


Hazánkban az a természetes, hogy a polgárok biztonságuk védelmét minden tekintetben a Rendőrségtől várják.
Azt is tudjuk, hogy a polgárőr elkötelezett szolgálatot teljesít, de ennek is anyagi, személyi és technikai okokból határai vannak.
Sajnos a közösség méretétől függetlenül bekövetkezhet, hogy potenciális célpontjává válunk a bűnözőknek. Könnyű, sőt könnyelmű dolog feltételezni azt, hogy velünk ilyesmi nem történhet meg. Kis odafigyeléssel, egymás segítségével megelőzhetjük a bűncselekményeket, vagy éppen annak számszerű növekedését. Mindegyikünknek létfontosságú szerepet kell játszania és aktívan részt vennie a bűnmegelőzésben.

Ezért alakult meg a „SZEM”.

A MOZGALOM LÉNYEGE, HOGY AZ EGYMÁS SZOMSZÉDSÁGÁBAN LAKÓK AZ ÁTLAGOSNÁL SOKKAL JOBBAN FIGYELNEK, VIGYÁZNAK EGYMÁS ÉRTÉKEIRE ÉS KÖZVETLEN LAKÓKÖKÖRNYEZETÜKRE, FELELŐSSÉGET ÉREZNEK SAJÁT ÉS MÁSOK SZEMÉLYI, TÁRGYI ÉRTÉKEI IRÁNT.
Azzal, hogy figyelünk egymásra, nyilvánvalóbbá válhatnak a gyanús dolgok, és ha megbizonyosodtunk arról, hogy az általunk észlelt esetek törvénysértéshez vezetnek, értesítsük az illetékest. A mozgalom biztonságot nyújt az egyénnek, a családnak akkor is, ha bármennyi időre elhagyja otthonát.
Egy adott közösségi területen kialakított jelző-riasztó rendszer szükség esetén történő működtetése AZ AZONNALI SEGITSÉGNYÚJTÁS PÓTOLHATATLAN ELŐNYEIT BIZTOSÍTJA. Riasztás esetén, amely történhet baleset (pl. konyhai), tűz, vagy egyéb veszélyeztetettség esetén, az egy-másfél percen belül odaérő szomszéd azonnal segítséget nyújthat.
Fenyegetett, szorult helyzetben lévőhöz ő az, aki rendőrt tud hívni, a magatehetetlen emberhez, ő hív mentőt vagy hívja a tűzoltókat.
Mint ezekből is látszik, az embertársaik érdekében fellépő szomszédoknak nem feltétlenül az a feladatuk, hogy betörőt fogjanak, vagy szakszerű orvosi ellátást nyújtsanak (bár alkatuktól függetlenül ez sem kizárt) hanem, hogy az elsődleges és azonnali segítségnyújtást biztosítsák a rászorulónak.
Ezeknek a jelző-riasztó berendezéseknek a kiépítése egyszerű, egyszeri befektetéssel kialakítható. Rendszerint csak a lakókörnyezetet riasztják. Egy közepes méretű hevederzár (+beszerelési díj) lakásonkénti árából a rendszer telepíthető.

A SZEM CÉLJA:
• Helyi szinten csökkenteni a bűnözési lehetőségeket azáltal, hogy elriasztjuk a leendő tolvajokat, garázdákat, vandálokat.
• Kialakítani a közösségi szellemet, így mindenki hozzájárulhat a saját és mások tulajdonának védelméhez, kölcsönös együttműködésen és párbeszéden keresztül.
• Tájékoztatni azokat az aktivistákat, együttműködőket, embereket a gyanús személyekről és tevékenységekről, akik közvetlenül tartják a kapcsolatot a rendőrséggel (pl. polgárőrök).
Minden lakóközösségnek önállóan kell döntenie arról, hogy a SZOMSZÉDOK EGYMÁSÉRT MOZGALOMBA be akarnak-e kapcsolódni. Csak gondoljunk bele, mennyivel kényelmesebb, megnyugtatóbb lehet azt tudni, hogy szomszédunk folyamatosan vigyáznak lakásunkra, házunkra és probléma esetén értesítenek minket.
A mozgalom elindításával saját környezetünkben kialakulhat egy jobb közösségi szellem, biztonságosabb, nyugodtabb és segítőkészebb légkör vehet majd minket körül, mellyel javulhat életminőségünk.

MIKOR, KIT ÉS HOGYAN KELL ÉRTESITENI.
Gyanús körülmények:
• Feltűzően nézelődő, őgyelgő személyek lakások, gépkocsik körül.
• Lakásokba becsöngető, ablakokon beleselkedő, különböző ürüggyel bekéredzkedő
személyek.
• Gyermekintézményeknél játszótereken a gyermekekkel beszédbe elegyedő gyanús
személyek.
• Más lakásában, kertjében tartózkodó idegenek (ha tudjuk, hogy a tulajdonos nincs
otthon).
• Nyitott ablakok olyan lakásban, ahol tudjuk, hogy a tulajdonosok nincsenek otthon.
• Az utcán feltűnően lassan, többször elhaladó gépkocsi.
• Idegenek, akik a gépkocsi ajtaját próbálják felnyitni.
• Randalírozó, hangoskodó, kukákat, közlekedési táblákat rugdosó személyek.
• A járókelőket inzultáló, azokat megállásra kényszerítő személyek, stb. A fenti gyanús körülmények esetén célszerű a rendőrség és a polgárőrség helyi képviselőjét, helyettesét értesíteni.

Folyamatban lévő bűncselekmények esetén:
• Lopás
• Rongálás, vandalizmus
• Betörés
• Rablás
• Gépkocsi feltörés, lopás
• Gyermekek molesztálása
• Verekedés, garázdaság
• Közúti baleset.
A folyamatban lévő bűncselekmények esetén a rendőrséget kell értesíteni, ezt követően pedig a helyi polgárőrség képviselőjét.

NAGY SEGITSÉGET NYÚJT, HA PONTOS, RÉSZLETES ÉS HATÁROZOTT LEIRÁST AD A GYANÚS SZEMÉLYRŐL, GÉPJÁRMŰRÖL.

Gyanúsított személy azonosítása:
• Neme,
• Kora,
• Magassága,
• Súlya,
• Bőr színe,
• Arc részletek- szemek színe, formája, szemöldök alakja, színe (Száj és ajkak, fül,
orr nagysága és alakja, ráncok, telt, normál vagy beesett, bajusz, szakáll),
• Hajviselet, hajszín,
• Nyak,
• Ádámcsutka.
Különleges ismertetőjelek: tetoválás; sebhelyek; járás; sérült, vagy hiányos testrész; beszéd. (Mit mondott a gyanús személy?).
A nála látott szerszám, táska vagy pl. fegyver leírása.
Gépjármű azonosítás: szín, gyártmány, modell (típus), RENDSZÁM, kocsiszekrény típusa, sérülés, rozsdafolt, antenna, matrica, kabalák.

LAKÁSBETÖRÉS ELLENI VÉDEKEZÉS:
A riasztók, a korszerű technikai berendezések a vagyonvédelem területén is jelen vannak a piacon. Szolgáltatás és árfekvésben is széles választék áll a rendelkezésünkre. Döntésünket anyagi lehetőségünk és az ésszerűség befolyásolják.
A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhány szolgáltatást, amelyekkel a legtöbb város biztonságtechnikai szaküzleteiben találkozhatunk.
• Ajtónyitás érzékelő Alkalmas elsősorban panellakások, sorházak ajtóinak védelmére.
• Üvegtörés jelző
Bármely mechanikai sérülés éri a védett üveget, hangjelzést ad és jelez az illetékesnél.
• Mozgásérzékelő
Aktivizálás után az adott zárt téren belül mozgások esetén riaszt.

SZEMÉLYI BIZTONSÁG MÓDSZEREI, ESZKÖZEI.
Az óvatosság az egészséges gyanakvás az Ön biztonságát szolgálja. Bízzon ösztöneiben.
Tanácsaink:
• Szereljen fel nagy látószögű „kukucskálót” otthona ajtajára.
• Névtábláján ne szerepeljen, hogy Ön egyedül álló hölgy (pl. özv.).
• Ne nyisson ajtót bárkinek.
• Házalókat ne engedjen be lakásába, házába, udvarára.
• Ha Önnek ismeretlen díjbeszedő a lakásban lévő mérőórát akarja leellenőrizni, kérje el az igazolványát és telefonon kérdezzen rá a valóságra, ez idő alatt az illető maradjon lakáson kívül.
• Ha valaki vészhelyzetre hivatkozva telefonálni szeretne otthonából, intézze el Ön a hívást.
• Ha arra gyanakszik, hogy lakásában valaki tartózkodik, mikor Ön hazaér, ne lépjen be, hanem távozzon és hívjon segítséget.
• Ha ismeretlen emberrel beszél telefonon, ne adjon ki az Ön személyére vonatkozó tájékoztatást.
• Üzenet rögzítőjére ne azt mondja, hogy „pillanatnyilag senki nincs itthon” hanem, hogy „jelenleg nem tudok a rendelkezésére állni”.
• Ha Ön távozik otthonából, ne hagyjon az ajtón semmilyen üzenetet.
• Ha több napra elutazik, ezt jelezze a helyi polgárőrség képviselőjének.
• Sétáláskor lehetőleg kerülje az elhagyott, ki nem világított helyeket, sétáljon a járda mentén, vagyis a kapubejáróktól, bejáratoktól, bemélyedésektől távol.
• Ha gyanakszik arra, hogy követik, menjen a legközelebbi üzlethez, nyitva tartó bolthoz.
• Ha a felvonóban megtámadják, próbálja használni a vészjelzőt.

Az adott cikk linkje: http://vtpe.hu/szomszedok-egymasert-mozgalom/

1 comment

    • Ligeti Éva on 2014/11/12 at 13:31
    • Válasz

    Hol lehet ehhez a SZEM-mozgalomhoz csatlakozni és hol lehet kapni kapura ragasztható SZEM-es matricát?

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.